Fremtiden er elektrisk

Flere duppedingser, mindre strømforbruk og innebygget teknologi i klærne. Dagens ett-åringer kan vente seg en elektrisk fremtid, skal vi tro fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen.

Se for deg at et håndtrykk kan være nok for å overføre data fra deg til en annen person. Eller at hele frontruta på bilen din er en gjennomsiktig pc-skjerm som blir en GPS når du trenger det. For ikke å snakke om et batteri som varer i 10 til 20 år, uten at du trenger å lade det opp. Fremtiden kan bli et elektrisk eventyr for alle som elsker teknologiske nyvinninger, men også for dem som er opptatt av strømsparing og miljøet.

Mindre strøm

Klaus Æ. Mogensen ved Instituttet for Fremtidsforskning i København har mange tanker om hvordan den elektriske fremtiden blir.
- En ting jeg er sikker på, er at vi kommer til å bruke mindre strøm på hver elektriske enhet, men siden vi får flere og flere elektriske duppedingser, er det likevel ikke sikkert at det samlede strømforbruket blir mindre, sier Mogensen. 
Mens vi i dag har mest sterkstrøm i husene våre, tror han det vil bli mer svakstrøm i hjemmene til folk. Årsaken er at stadig flere av de elektroniske duppedittene vi bruker, går på svakstrøm.

Han tror også det blir mer vanlig å bruke overskuddsstrøm.


- Det vil bli vanligere å lade el-bilene hjemme enn på stasjoner. Hvis man har solceller eller små vindturbiner på taket, kan overskuddsstrøm, som man ikke bruker i hjemmet, brukes til å lade bilens batteri, sier Mogensen.


Det samme vil man se i kontorlandskap. De vil få store vinduer med solceller, hvor deler av lyset som kommer igjennom blir gjort om til strøm.

Mer miljøvennlig

Forskeren tror vi kommer til å bli mer miljøvennlige gjennom teknologien i årene som kommer.
- Det blir mer av den mobile teknologien som bruker mindre strøm enn den fastmonterte, og som derfor er mer miljøvennlig, sier Mogensen.
På spørsmålet om hva fremtidens strømeksportører bør gjøre, er han tydelig:
- I fremtiden vil flere private og små virksomheter bli produsenter av strøm til eget bruk, særlig gjennom vedvarende energikilder som vind og sol. Når disse produserer mer energi enn de selv bruker, vil det være behov for at Statnett transporterer strøm fra private kunder til det generelle strømnettet.